Bulionówki – czy warto je mieć w swoim domu?

Bulionówka to niewielkie naczynie do serwowania bulionu lub barszczu. Wyposażone jest w niewielkie uchwyty lub uszka umieszczone po obydwu stronach naczynia. W wielu domach do serwowania zupy używa się klasycznych głębokich talerzy, jednak bulionówka w wielu sytuacjach sprawdzi się równie dobrze.

Jakimi kryteriami kierować się wybierając bulionówki?

bulionówki

Najważniejsze wydają się trzy kryteria:

  • przeznaczenie
  • trwałość
  • cena.

Wybierając bulionówki z tego sklepu, warto zastanowić się, w jakich okolicznościach będziemy ich używać. Używane na co dzień nie muszą być drogie, natomiast niewątpliwie powinny być trwałe i odporne na uszkodzenia. Należy również zastanowić się, czy do ich umycia będziemy używać zmywarki.

W codziennym użytkowaniu bulionówki zastąpić mogą całkowicie głębokie talerze. Są wygodne w użyciu, a przecież podawać można w nich nie tylko bulion czy barszcz, ale także innego rodzaju zupy, na przykład flaczki czy zwykłą pomidorową.

Na większą czy mniejszą okazję?

Eleganckie bulionówki dostępne są jako część złożonego z wielu elementów serwisu obiadowego, ale także jako samodzielny produkt, który kupić można w komplecie złożonym z kilku sztuk lub nawet pojedynczo. 

Rynek oferuje bulionówki w dużej rozpiętości cenowej. Mogą one kosztować od kilku do nawet kilkudziesięciu złotych za sztukę. Jest to oczywiście zależne od materiału, z jakiego są one wykonane oraz rodzaju zdobienia. Produkty renomowanych firm wykonane z porcelany najwyższej jakości i ręcznie malowane osiągają wysoką cenę, produkty zaś wykonane z nietłukących tworzyw są stosunkowo tanie.